top of page

EL ATMANIN ÖNLENMESİ (MÜDAHELENİN MEN'İ) DAVASI

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Salim SAYICI
    Av. Salim SAYICI
  • 15 Mar
  • 2 dakikada okunur

I- El Atmanın Önlenmesi (Müdahelenin Men-i) Davası Nedir?

Hukuk düzeni, bireylerin malvarlığı ve kişilik haklarını korumak için "haksız el atma" (haksız müdahale) eylemlerine karşı önleyici ve telafi edici mekanizmalar sunar. El atma, bir kişinin başkasına ait mala veya hakka izinsiz şekilde el koyması, kullanması veya bu hakkı ihlal etmesi olarak tanımlanır.

Türk Medeni Kanunu 683.maddeye göre ;

''Madde 683 - Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.

Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız el atmanın önlenmesini de dava edebilir.''


II- El Atmanın Önlenmesi (Müdahelenin Men-i) Davasının Şartları Nelerdir?

Haksız el atmanın önlenmesi davası, malvarlığı haklarının korunmasını amaçlayan bir hukuki mekanizmadır. Davanın açılabilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir:

1. Hukuki Menfaatin Varlığı: Davacı, hak sahibi veya zilyet olmalıdır.

Örneğin: Taşınmazın tapu kaydında malik olma, sınırlı ayni hak sahibi olma ve taşınır bir eşya üzerinde zilyetlik.


2. Haksız El Atma Tehlikesi veya Fiili Durumu

Tehlike Hali: El atma ihtimalinin somut delillerle (örneğin tehdit mesajları, hazırlık hareketleri) ispatlanması.

Fiili Durum: El atmanın zaten gerçekleşmiş olması (örneğin, taşınmazın işgali veya tapu kaydının hileli değişimi).


3. Hukuka Aykırılık El atma eylemi, hukuken meşru bir hakka dayanmamalıdır.

Örneğin: Kira sözleşmesi bitmiş bir kiracının taşınmazı terk etmemesi, Mirasçı olmayan birinin tapu kaydını sahte belgeyle değiştirmesi.


4. Aciliyet ve Gereklilik İhtiyati Tedbir İçin:

Zararın telafisi güç veya imkânsız olması veya sürecin uzaması halinde mağduriyetin artma riski.


III- El Atmanın Önlenmesi Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

El Atmanın önlenmesi yani müdahelenin meni davalarında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Taşınır mallarda ise davalının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.


IV- El Atmanın Önlenmesi Davasında Zamanaşımı Süresi Nedir?

El atmanın önlenmesi davasında herhangi bir hak düşürücü süre veya zamanaşımı bulunmamaktadır. El atma fiili devam ettiği sürece dava açılabilecektir.


V- El Atmanın Önlenmesi Davası Kesinleşmeden İcra Edilebilir Mi?

El atmanın önlenmesi davası yalnızca el atmanın önlenmesi talebine ilişkin ise yani taraflar arasında mülkiyet yönüyle bir çekişme bulunmuyor ise kesinleşmeden icra edilebilecektir. Ancak, taraflar arasında mülkiyet yönüyle bir çekişme mevcut ise dava sonucu çıkan karar kesinleşmeden icra edilemeyecektir.


VI-Sonuç: El atmanın önlenmesi davası tek başına açılabileceği gibi uygulamada genellikle ecrimisil, eski hale getirme ve muhtesadın aidiyeti gibi davalarla birlikte açılmaktadır. Siz de benzer sorunları yaşamanız durumunda hak kaybı yaşamamak adına alanında uzman bir Tarsus Avukatı ile iletişime geçerek taşınır veya taşınmazınızın üzerindeki el atmanın önlenmesini talep edebilirsiniz.



Comments


bottom of page