top of page

ANONİM ŞİRKETLERDE AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU 2025

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Salim SAYICI
    Av. Salim SAYICI
  • 18 Şub
  • 2 dakikada okunur

1. Hukuki Dayanak ve Tarihsel Süreç

Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 35. maddesi ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile düzenlenmiştir. Bu zorunluluk, ilk olarak 2001 yılında uygulanmaya başlanmış, 2008 ve 2011 yıllarında revize edilerek güncellenmiştir.


2. Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu Var mı?

Anonim şirketler için avukat bulundurma zorunluluğu vardır. Nitekim Anayasa Mahkemesi, 2021 yılında verdiği kararla bu düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığına karar vermiştir.


3.Hangi Anonim Şirketler Avukat Tutmak Zorundadır?

Esas sermayesi 1.250.000 TL ve üzeri olan anonim şirketler, bu zorunluluğa tabidir.

Ayrıca, sermaye artışıyla bu limite ulaşan şirketler, artırımın ticaret siciline tescil edildiği andan itibaren zorunluluğa uymakla yükümlüdür.

Önemli Not: 

Sermayenin tamamının ödenmemiş olması zorunluluğu ortadan kaldırmaz. Tescil edilen esas sermaye tutarı yeterlidir.

İstisnalar:

Limited şirketler ve sermaye piyasası kuruluşları bu zorunluluk kapsamında değildir.


4. Anonim Şirket Avukatlık Ücreti Ne Kadardır?

Avukata ödenecek aylık ücret, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre belirlenir. 2024-2025 avukatlık asgari tarifesine göre bu tutar 32.000,00 TL olarak açıklanmıştır. Ancak bu miktar asgari tutardır.


5. Avukat Bulundurmama Cezası Nedir?

Zorunluluğa uymayan şirketlere, her ay için sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçilerin suç tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretinin iki katı kadar idari para cezası uygulanır.

 

Cezalar, ihlalin devam ettiği her ay için ayrı ayrı kesilir.

 

5. Avukatlık Sözleşmesinin Detayları

Sözleşmenin kurulması için gerekli detaylar Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin Ek 73/A maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye göre;

“Sürekli avukatlık hizmeti içeren çalışma şekillerinde, 1136 sayılı Avukatlık Kanununa ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine uygun, yazılı sürekli avukatlık hizmetleri sözleşmesi düzenlenmesi zorunludur. Bu sözleşme taraf sayısından bir fazla nüsha olarak hazırlanır. Birer nüshası taraflara, bir nüshası da sözleşmenin tarafı olan avukat tarafından kayıtlı olduğu baroya verilir”

 

6. Zorunluluğun Şirketlere Sağladığı Faydalar

Anonim şirketlerin avukat bulundurması oldukça önemli bir husustur. Hukuken karşılaşabileceğiniz tüm sorunlar profesyonelce yönetilir. Sözleşmelerin hukuka uygunluğu denetlenir ve dava süreçleriniz takip edilir. Şirketin hem diğer tacirlerle hem de çalışanlarıyla ilişkilerinden ve ticari işlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkları mümkün olan en hızlı şekilde çözüme kavuşturur. Şirketin kurulmasında ve diğer tüm aşamalarında hukuki yönlendirmeyi sağlar.

Ayrıca şirketin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi, müşteri ve paydaş güveninin artmasına sebep olur. 


7. Sonuç ve Tavsiyeler

Anonim şirketler, sermaye büyüklüklerini dikkate alarak bu zorunluluğa uyum sağlamalıdır. Ceza maliyetlerinden kaçınmak ve hukuki süreçleri güvence altına almak için:

  1. Sermaye artışı yapıldığında ticaret siciline tescil işlemlerini hızlandırın.

  2. Serbest bir avukatla sözleşme yaparak baro bildirimlerini eksiksiz tamamlayın.

  3. Asgari ücret tarifesini düzenli olarak takip edin.

Alanında uzman bir Tarsus şirket avukatından destek almanız, şirketinizi hem yaptırımlardan koruyacak hem de uzun vadeli hukuki güvenliği sağlayacaktır.

bottom of page